Reflü Gastrit Ülser ve Diyet

Dr. Fatih KESKİN
İç Hastalıkları Uzmanı

REFLÜ (YEMEK BORUSUNDA YANMA)

Yemekler ağızda çiğnenip tükürükle karıştıktan sonra yemek borusu aracılığı ile mideye geçerler. Burada mide sıvısı ile karışırlar. Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir. Mideden göğüs kemiği boyunca yayılan yanma ve ağza acı su gelmesi şikayetleri olur. Ayrıca yemek borusuna kaçan bu karışım kalıcı hasarlara ve yaralara neden olabilir.
 
Reflünün önlenmesinde yapılacak basit yaşamsal düzenlemeler

• Az miktarda ama sık düzenli yemek yiyin, Günde 6-8 öğün yapın. Her iki saatte bir öğün yapın. Öğünde aşırı besin tüketmeyin.
• Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin
• Yemekten sonra en az 2 -3 saat yatağa girmeyin.
• Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin.
• Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
• Dar ve beli sıkan giysiler giymeyin.
• Sigarayı azaltın, mümkünse bırakın.
• Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yukarıda olması yararlıdır. Yatak başı yükseltilebilir, ya da yüksek yastıkla yatılabilir.
• Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyü arttırabilir, doktorunuza sorun (Örneğin ağrı kesiciler)
• Yemekten hemen sonra fazla hareketten kaçının ve dik oturun.
• Aşırı kilo reflü oluşumunu provoke ettiğinden fazla kilolardan kurtulun.
• Yemek yerken sıvı alımı azaltın. Sıvı besinleri öğün aralarında alın.
• Özellikle istirahatten 4 saat önce fazla miktarda ve çok yağlı besinlerden kaçının.


GASTRİT VE PEPTİK ÜLSER
 
Gastrit, mide iç yüzeyini kaplayan mukozanın iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Alkol, tütün, kimyasal maddeler ve bunun gibi tahriş edici ürünlerden, bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonlardan, alerjilerden, stres ve çeşitli çevresel faktörlerden ve beslenme tarzından kaynaklanabilir. Gastritin başlıca belirtileri arasında yemeklerden sonra midede rahatsızlık duygusu, bulantı, kusma, ekşime, iştah yitimi, mide ağrıları sayılabilir. Gelişmiş toplumlarda insanların %10'unda, gelişmemiş toplumlarda ise %80'inde bulunan Helicobacter pylori mikrobu da insanlarda midenin iç yüzeyinde kronik inflamasyon yaratarak gastrite neden olan bir bakteridir. Helicobacter pylori bakterisi yok edilmeden tedaviden sonuç almak mümkün değildir. Çoğunlukla yaşlı kişilerde görülen atrofik (körelmeli) gastrit, uzun süre gastrite maruz kalma nedeniyle mide mukozasının yozlaşmasının sonucudur. Bu hastalarda gastrite ait belirtiler sürekli hale gelir.
 
Tedavi edilmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, düzensiz hayat, fazla miktarda sigara, çay, kahve ve alkol kullanmak, safra kesesi veya karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, hormon dengesizliği, dengeli bir şekilde beslenememe, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, haddinden fazla et, hamur işleri veya baharatlı yiyecekler ve bazı ilaçlar; mide ve onikiparmak bağırsağında ülserin meydana gelmesine yardımcı olur. Hasta, mide ağrısından şikayet eder. Ağrı bazen sırta da vurabilir. Ayrıca dili paslı, rengi solgundur, baş dönmesi ve fazla terleme de görülür. Midesinin üstüne basılınca, ağrı hisseder. Yemeklerden sonra da göğse doğru yayılan bir ağrı belirir.

Peptik ülser ve gastritle ilgili belirtiler, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha da artar. Tanı Tedavi açısından dikkat edilecek şeyler; hastalığı doğuran nedenleri ortadan kaldırmak, yemekleri az, fakat sık sık yemek, istirahat etmek, üzüntüden ve stresten uzak yaşamaya gayret etmektir.


Nasıl teşhis konacak?

Anlatılanlar ışığında sizde de bu hastalıklardan birisi olduğunu düşünüyorsanız iç Hastalıkları uzmanlarımıza başvurmanız uygun olacaktır. Uzmanlarımız size uygun olan endoskopik tetkiki planlayacak ve tetkik sonuçlarını değerlendirerek size uygun tedavi ve takibi sağlayacaklardır.
 
PEPTİK ÜLSER, GASTRİT VE REFLÜDE BESLENME

Serbest Besinler
 
• Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata
• Haşlama ya da ızgara et ve tavuk
• Haşlanmış yumurta,
• Beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri,
• Bal, reçel
• Zeytin
• Pirinç, makarna
• Pişmiş sebzeler
• Sade kek, sütlü tatlılar, komposto, jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
• Zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı
• Tuz, tarçın, kekik, kimyon
 
Kaçınılması Gereken Besinler

• Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler,
• Alkollü içecekler,
• Konserve meyve suları sirke
• Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs.
• Sahanda yumurta, tulum peyniri
• Kuru fasulye, nohut, mısır gibi gaz yapıcı gıdalar
• Kızartmalar
• Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası
• Margarin, kuyruk yağı
• Turşu, sarımsak, limon tuzu
• Yağ ve yağlı besinler,
• Çikolata,
• Çiğ soğan, çiğ domates, Nane ve yağı
• Acı baharatlar
• Turunçgiller






İç Hastalıkları